| INDEX | ANATOMIE | INFECTIOASE | MEDICALA | PARAZITOLOGIE | CHIRURGIE | FIZIOLOGIE | FARMACOLOGIE | TOXICOLOGIE | ZOOTEHNIE |

 

 

 

Plagile pleoapelor

 

Daca se cicatrizeaza singure rareori se reface continuitatea marginii palpebrale. Deformarea se numeste coloboma . La plagile cicatrizate e va face vivifierea marginilor.

Refacerea plagilor:

-primul punct de sutura se aplica la marginea de sus, se egalizeaza lungimea

-se menajeaza mucoasa conjunctivala

-sutura monoplana prin tesutul cartilaginos al tarsului si piele.

Daca animalul prezinta fotofobie => contractura spastica, se rasfrang pleoapele spre globul ocular (entropion) => iritatii pe cornee.

Remedierea entropionului = excizarea unui lambou de forma semilunara la pielea din vecinatatea pleoapei care se rasfrange => prin suturare pielea trage pleoapa.

-partial

Entropion : -total

-bilateral (la ambele pleoape)

Entropion partial

-excizia lamboului semilunar + sutura

Entropion total

  

metoda Schleich - spre unghiul temporal al ochiului se face o excizie cutanata sub forma de varf de sageata.

 

 

 

 

 

-daca e mai grav se poate decola si mai mult pielea

Se pot face lambouri cutanate in forma de felie de pepene.

 

 

Operatia in ectropion

 

 

Ectropion = pleoapa se rasfrange in afara partial sau total, pleoapele nu se mai inchid complet, corneea se usuca => inflamatii care pot duce la pierderea vederii.

-metoda chirurgicala se alege in functie de originea ectropionului: castigat (retractii cicatriciale) sau congenital (la unele rase)

 

Ectropionul partial

-incizie in V urmata de desprinderea tegumentului in interiorul portiunii incizate. Datorita fibrelor elastice portiunea decolata se retrage. Se trec fire de sutura prin marginile plagii si se strang astfel incat dupa sutura plaga va avea forma literei Y.

 

Ectropionul total

Metoda Diefenbach = excizia unui lambou cutanat in forma triunghiulara spre unghiul extern al ochiului.

-incizie paralela cu pleoapa inferioara, se continua aboral 2 cm, apoi o incizie identica paralela cu pleoapa superioara. Se face o a treia incizie care le uneste pe cele doua. Se indeparteaza lamboul triunghiular, se decoleaza pielea spre cele doua incizii. Pentru a mari mobilitatea se practica cantotomia = incizia comisurii palpebrale.

=> o plaga de forma unui L intors.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Extirparea glandei lacrimale

-in inflamatii cronice exudative, extirparea globului ocular

-glanda lacrimala e situata sub arcada orbitala in treimea supero-laterala. Aici se face o incizie de 2 cm prin piele si fascie. Glanda se dilacereaza, se prinde cu o pensa si se indeparteaza.

-hemoragie redusa

-atentie sa nu se incizeze mucoasa conjunctivala

-sutura in puncte separate

 

Extirparea carunculului lacrimal (operatia in encantis)

-carunculul lacrimal e situat la unghiul nazal al ochiului

 

 

 

 

-in inflamatii, neoplazii

-anestezie generala, de contact

-la baza carunculului se gasesc punctele lacrimale

-se prinde cu o pensa, cu o foarfeca oculara este extirpat de la baza

 

Prolapsul pleoapei a III-a

-datorita inflamatiilor cronice

-pleoapa a 3-a de obicei e mascata de pleoapa inferioara

-in cazul unor infectii ea apare => compresiuni pe cornee, iritatii => ulcere corneene, panoftalmii. Daca procesul e depistat devreme se incearca tratamentul cu antibiotice (Kanamicina + Hidrocortizon). Daca in 2-3 zile nu se amelioreaza atunci se va extirpa.

Tehnica:

-anestezie - pentru a nu misca capul in timpul operatiei

-tranchilizare + anestezie locala (xilina 1%, acul de sus in jos, paralel cu globul ocular.

Se poate confunda cu encantisul.

-se prinde cu o pensa, se fac tractiuni moderate pentru a o exterioriza. Cu o foarfeca oculara se face extirparea de la baza + paniculul adipos + glanda Harder.

-hemoragie redusa - compresiune de la exterior, daca e mai abundenta se recomanda sa se introduca in sacul conjunctival un burete cu colagen. Se mai introduc solutii astringente (adrenalina), antibiotice.

Daca paniculul adipos nu e extirpat complet formatinea regenereaza.

Dupa un timp poate apare si la ochiul congener.

 

 

INTERVENTII PE GLOBUL OCULAR

 

Operatia in dermoid

  

Dermoid = o formatiune piloasa de forma rotunda sau poligonala, de natura congenitala care se dezvolta pe cornee la nivelul limbului sclero-corneean (dar si in alte locuri pe globul ocular sau conjunctiva palpebrala)

-foarte rar se intalneste numai pe cornee

-perii respectivi produc iritatie permanenta

-riscuri majore care pot duce la pierderea ochiului.

Extirparea: se face o sectiune tangenta cu un bisturiu foarte fin. Rareori aceasta formatiune e mobila => se indeparteaza straturile superficiale ale corneei. Daca nu se indeparteaza in totalitate, dermoidul regenereaza.

Daca se lezeaza membrana Descement => se revarsa umoarea apoasa => panoftalmie => pierderea vederii.

Chiar daca se lucreaza corect, afluxul leucocitar poate determina opacifierea corneei, sau membrana Descement poate hernia prin sectiune => o formatiune numita desmentocel (poate hernia si irisul prin orificiu => stafilom).

 

Cheratoplastia conjunctiva

=mobilizarea unui lambou conjunctival pentru a proteja o plaga corneeana pana la vindecare.

Se mobilizeaza o portiune triunghiulara sau in arc de cerc din conjunctiva bulbara care se fixeaza peste plaga corrneeana. (v. carte)

-cu o spatula fina se decoleaza de sclera si se trage pana acopera jumatate din emisfera corneeana de pe partea unde este leziunea. Uneori se foloseste in acelasi scop pleoapa a 3-a care poate fi trasa peste cornee, se sutureaza la pleoapa superioara.

 

Operatia in cataracta

-se opereaza cataracta matura si numai in cazul cand e bilaterala

-are o evolutie cronica, rar acuta.

-origine traumatica, alergica, infectioasa sau senila

-operatia e laborioasa, pot apare complicatii grave.

cataracta: -lenticulara

-membranara ( e afectata doar cristaloida)

Cataracta nu este aceasi lucru cu cheratita. In cataracta se opacifiaza corneea, in cheratita se opacifiaza cristalinul.

Extractia cristalinului se face intracapsular sau extracapsular.

-se rup sistemele de fixare ale cristalinului

-patrunderea se face prin fanta pupilara (sau prin sclerotica dar hemoragia e mai abundenta)

Tehnica:

-anestezie generala si retrobulbara

-se face atropinizare: 0.2 ml / 10 kg => midriaza.

-deschiderea fantei palpebrale se face cu doua fire tractoare pe fiecare pleoapa. Deschiderea fantei palpebrale se face printr-o incizie in semicerc cat mai aproape de limb. Se decupeaza mai intai un lambou din conjunctiva bulbara, se decoleaza de sus in jos lamboul, se incizeaza corneea cu un bisturiu foarte fin si foarte bine ascutit. Daca se lezeaza plexul vascular si se revarsa sange, dupa coagulare sangele se va extrage. Se tractioneaza in partea cea mai indepartata cu un fir de nylon. Prin fanta pupilara se introduce un carlig pentru desirarea cristaloidei, se elibereaza cristalinul care e adus in fata prin usoare compresiuni. Se prinde cu o pensa si se extrage. Cristaloida desirata trebuie extrasa si ea. Dupa extragerea cristalinului se face sutura lamboului. Lamboul conjunctival se aduce in portiunea initiala si se sutureaza.

Pentru a evita sinechiile posterioare se recomanda refacerea lichidului din camera anterioara cu ser fiziologic + un cortizonic si un antibiotic (eventual se introduce si aer).

O alta metoda consta in trepanatia sclerei, apoi se introduce un ac cu un varf ca de sageata in grosimea cristalinului, compresiuni => luxatia cristalinului in vitros (animalul poate sa vada in anumite pozitii ale cristalinului)

 

 

Enucleerea globului ocular

  

-in panoftalmii, traumatisme, plagi penetrante, avulsii

-cu pastrarea pleoapelor

-cu excizarea marginilor palpebrale (cu anchiloblefarom)

 

Extirparea cu anchiloblefarom

1. metoda clasica: se trec doua fire tractoare prin grosimea ambelor pleoape, tragand firele pleoapele se lipesc. De jur-imprejur se face o incizie pentru pielea pleoapelor si tesutul conjunctiv al tarsului. Nu se incizeaza conjunctiva. Firele tractoare se tin intinse.

Se decoleaza conjunctiva palpebrala, se sectioneaza muschii globului ocular. Muschiul drept posterior, vasele de sange si nervul optic se vor detasa prin torsiune cu o pensa hemostatica curba.

Cavitatea se umple cu o mesa de tifon si antibiotic, se introduce plisata lasand un capat liber. Se sutureaza pleoapele in puncte separate. Mesa se extrage treptat, pe masura ce cavitatea se umple cu tesut de granulatie.

 

2. metoda Omrod: diferenta consta in sutura pleoapelor. Se face o incizie la 0.5 cm de margine la ambele pleoape, se decoleaza conjunctiva palpebrala, se sectioneaza muschii globului ocular. Muschiul drept posterior si nervul optic - se face torsiune cu o pensa hemostatica. Se sutureaza pleoapele.

 

Extirparea fara anchiloblefarom

-se trec cate doua fire tractoare prin fiecare pleoapa

-se mareste deschiderea palpebrala (prin cantotomie).

-incizie circulara a mucoasei conjunctivale la nivelul limbului sclero-corneean

-decolarea conjunctivei bulbare, cu o pensa se fixeaza tendonul oblicului extern, apoi se sectioneaza. Se sectioneaza muschii globului ocular. Muschiul drept posterior, artera oftalmica si nervul optic se sectioneaza cu o foarfeca curba.

-hemoragie relativ abundenta - se aplica o mesa, solutii astringente

-capetele firelor tractoare se leaga doua cate doua

-nu e necesara extirparea glandei lacrimale (pentru primele 2 metode se extirpa si glanda lacrimala.

 

Evisceratia globului ocular

-in tumori, osteomielite

-se extirpa si anexele globului ocular.

 

 

 

 

 

Copyright Costin Stoica 2008 Note de curs